Χορτόπιτα (ζυμάρι με μαγιά)

 

Υλικά για το φύλλο (18 μερίδες)

 

1000γ. Αλεύρι Σιταριού Άσπρο ή 400γ. Αλεύρι Σιταριού

Ολικής Αλέσεως & 600γ. Άσπρο Αλεύρι

1 κουταλάκι Αλάτι

2-3 Φακελάκια Ξηρή Μαγιά (7-9γ. το ένα)

660ml Ημίπαχο Γάλα (ή 3 ποτήρια)

130γ. ελαιόλαδο (ή λίγο παραπάνω από 1/2 ποτήρι)


               Υλικά για τη γέμιση

 

1000 -1400γ. Χόρτα ή 500γ. Χόρτα βρασμένα (σπανάκι, πράσο, κρεμμύδι, σέσκουλα, μάραθα)

40 γ. Ελαιόλαδο (3 κουταλιές)

Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο, Κύμινο

350γ. τυρί φέτα ξαρμυρισμένο ή 150γ. τυρί φέτα & 400-500γ. Μυζήθρα νωπή αποβουτυρωμένη

2-3 κουταλάκια μαργαρίνη με μειωμένα λιπαρά

Λίγο ημίπαχο γάλα εβαπορέ (επάλειψη)



Εκτέλεση - Φύλλο

  1. Μέσα σε ένα βαθύ μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύετε.
  2. Βάζετε σε ένα άλλο μικρότερο μπολ το γάλα λίγο χλιαρό και διαλύετε τη μαγιά. Αφού διαλυθεί καλά προσθέστε και το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνετε το μίγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  4. Το ζυμάρι πρέπει να έχει λεία και μαλακή υφή. Ζυμώνετε περίπου για 5-7 λεπτά.
  5. Αφήνετε το ζυμάρι να ‘ξεκουραστεί’ και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για 30-40 λεπτά σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα.

        

          Εκτέλεση - Γέμιση

  1. Ψιλοκόβετε τα χόρτα και τα σοτάρετε ελαφρά με το ελαιόλαδο (μέχρι να μαραθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους).
  2. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε στη γέμιση τη φέτα & τη μυζήθρα (θρυμματίζετε & αναμιγνύετε τα τυριά) και ανακατεύετε. Στο τέλος προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, κύμινο (προαιρετικά).


          Εκτέλεση - Πίτες

  1. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 18 ίσα κομμάτια και πλάθετε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι.
  2. Ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε φυλλαράκι στρογγυλό με διάμετρο 12 με 14 εκ. περίπου.
  3. Βάζετε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μισό φυλλαράκι και κλείνετε σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Πατάτε τις άκρες με ένα κουτάλι καλά για να κλείσει η πιτούλα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ο C.
  5. Αλείφετε ένα ταψί με τη μαργαρίνη και τοποθετείτε τις πίτες. Με ένα πινέλο αλείφετε κάθε πίτα με λίγο ημίπαχο γάλα.
  6. Ψήνετε στους 200ο C για 10 λεπτά και μετά στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν (30-35’)

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 Πρόγραμμα Διατροφής 

(έλεγχος σωματικού βάρους)

   από 25€    

Δεικτης Μαζας Σωματος

Υπολογισμός Δεικτη Μαζας Σωματος

bmi

Translate

Follow Us:

Copyright © 2017 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινικής Διαιτολογίας - Διατροφής και Αδυνατίσματος